Лош сън: причини, борба с безсънието

Обикновено лош сън преследва онези от нас, които имат стресова работа и в допълнение сериозно тренират. Физическата активност е добра, но възбужда нервната система и често просто не можем да заспим, ако тренираме вечер. Причините за лошия сън могат да бъдат в организацията на легло, както и в някои лоши навици, които придобихме, докато живеем в съвременното общество.

съдържание

  • 1 Книги с хартия спрямо мобилни телефони
  • 2 Проветрете стаята
  • 3 Откажете „бялата светлина“
  • 4 Предимства на хладен душ
  • 5 билкови чайове
  • 6 тапи за уши и маска за сън
  • 7 Мелатонин и неговите предимства

Книги за книги срещу мобилни телефони

Мобилният телефон е източник на радиация и гледането на видеоклипове или социални мрежи преди лягане не помага на мозъка ни да се отпусне напълно. Той е включен на телефона и подсветката му често са причините за нарушаване на съня. Ако искате да четете преди лягане, нека това е нещо леко, не свързано с работата. Четете „хартиени“ книги и списания, а не информация от екрана на мобилен телефон. Не забравяйте да изключите всички сигнали, които може да ви събудят посред нощ.

Проветрете стаята

Твърде топлата спалня може да доведе до недоспиване. Обикновено през зимата, опитвайки се да поддържаме топло, не проветряваме стаята и получаваме твърде малко въздух. Липсата на кислород насън дава на мозъка сигнал, че се задушаваме, в крайна сметка - постоянно се събуждаме. В прохладна стая под топло одеяло получаваме достатъчно сън. Страдащите от хронична настинка се препоръчват да използват капки или други средства срещу това заболяване. Само по този начин можете да си осигурите дълбок сън.

Откажете се от "бялата светлина"

Източници на така наречената "бяла светлина" са флуоресцентни лампи. Те не са много полезни за нервната ни система, защото мозъкът ни реагира на тях по същия начин, както на обикновената дневна светлина. Не искаме да спим в такава стая. Затова направете осветление в спалнята с обикновени лампи с нажежаема жичка и спите спокойно.

Предимствата на хладния душ

Малко хора знаят, но хладните струи вода са много по-полезни от горещата релаксираща вана. Студената вода повишава нивата на тестостерон при мъжете, „тренира“ съдовете, причинявайки стените им да станат по-еластични и спомага за по-дълбок сън. Няма нужда да плувате в ледена вода, просто започнете с душ със стайна температура. Постепенното му намаляване всеки ден ще ви осигури втвърдяване.

Билкови чайове

Пиенето на редовен чай, кафе или алкохол преди лягане е лоша идея. По-добре е да си осигурите енергия, като пиете билков чай. Растения като маточина, мента, лайка и маточина помагат да заспите и правят съня дълбок и силен. Приемането на тях помага да се отървете от безсънието и не дава седативен ефект следобед, ако не прекалявате. По принцип при проблеми със заспиването се препоръчва да се откаже от редовен чай или кафе преди лягане и да се премине към бульон от лайка още в 16:00. Но не бива да прекалявате с храната. Не, не трябва да си лягаме гладни, но да ядем огромни количества храна, за да спим по-добре, не е вариант. Научните източници твърдят, че за добър сън е най-добре да ядете нещо, което съдържа протеини, мазнини и въглехидрати 3-4 часа преди лягане. И тогава, ако сте гладни, можете да закусите с малко количество извара или казеин.

Тапи за уши и маска за сън

За съжаление в модерен град шумовото и светлинното натоварване е твърде високо и това не допринася за подобряване на качеството на съня. Опитайте се да избегнете ненужния стрес, използвайте маска за приспиване и тапи за уши. Това ще ви предпази от шума на трафика извън прозореца и от фаровете на автомобилите. Това ще помогне да спите, дори ако съседите са неспокойни. Човек трябва само да свикне с тези прости устройства и можете да получите достатъчно качествен сън, дори ако ситуацията е неблагоприятна.

Мелатонинът и неговите предимства

Мелатонинът е лекарството, което е в основата на мелаксана и други популярни меки хапчета за сън. Възстановява циркадните ритми при човека, нарушаването на които често причинява безсъние.Мелатонинът се препоръчва на спортистите да възстановяват циркадните ритми, ако са нарушени поради прекомерна физическа активност. Може да помогне на пътници, които са „объркани“ във часовите зони. Минималната доза на мелатонин е 1-2 mg на ден, това ще ви позволи да заспите и да си осигурите по-силен и дълбок сън.

Всички тези прости събития не отменят най-важното. Ако тренировките ви пречат на съня, може би сте избрали план за тренировки, който не е най-правилния за вас и трябва да направите нещо друго, за да бъдете успешни в спорта. В крайна сметка възстановяването е най-важният ключ към успеха както за натрупване на мускулна маса, така и за отслабване.